Ιστορίες εθελοντών: Η εμπειρία μου από τις δράσεις εθελοντισμού στη Θράκη
Sara Masó, εθελόντρια European Solidarity Crops
Ξεκίνησα αυτόν τον εθελοντισμό με σκοπό να μάθω πολλά για τα αρπακτικά πουλιά, και έτσι έγινε, αλλά έχω μάθει και για πολλά άλλα θέματα. Η Δαδιά είναι το ιδανικό μέρος για να βυθιστείτε στη φύση και στην πραγματική Ελλάδα. Αν θέλετε να μάθετε ελληνικά, μπορείτε να το κάνετε χωρίς καν να το καταλάβετε. Είναι ένα μικρό χωριό, αλλά όλοι οι κάτοικοί του είναι γοητευτικοί και ακόμα κι αν γνωρίζουν ελάχιστα (ή καθόλου) αγγλικά, είναι περίεργοι να μάθουν ποιος είσαι και προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σου.
Νομίζω ότι το καλύτερο με την Εταιρεία Προστασίας της Βιοποικιλότητας Θράκης είναι ότι έχουν διαφορετικά έργα σε εξέλιξη ανάλογα με την εποχή που εμείς οι εθελοντές θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα. Την περίοδο που έμεινα στο πρόγραμμα, είχα συχνά τη δυνατότητα να δουλέψω με σκύλους. Εκείνοι που είναι πάντα εδώ είναι ο Kiko και ο Dalton, υπέροχα σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί να ψάχνουν για δηλητηριασμένα δολώματα ή δηλητηριασμένα ζώα. Ως ομάδα εθελοντών φροντίσαμε κάποια κουτάβια ελληνικών ποιμενικών για λίγες μέρες έως να δυναμώσουν και να τα δωρίσουμε σε κτηνοτρόφους της περιοχής. Και φυσικά τους δώσαμε ισπανικά ονόματα (Πέπε, Πάκο και Αντόνιο). Είχαμε επίσης την ευκαιρία να εγκαταστήσουμε ηλεκτρικές περιφράξεις γύρω από τα στάνες που θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση από λύκους και να προκαλέσουν οικονομικές απώλειες στους βοσκούς. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν «φόλες» και να δηλητηριαστούν τα αρπακτικά πουλιά. Η επαφή με τους κτηνοτρόφους, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ντόπιους κατοίκους και διαφορετικές νοοτροπίες. Προσπαθούμε πάντα να ευαισθητοποιούμε και να ενημερώνουμε για τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας, τόσο τους ηλικιωμένους κατοίκους όσο και τα παιδιά από τα κοντινά σχολεία.
Όσον αφορά τις εργασίες γραφείου, ελέγξαμε φωτογραφίες γυπών από αυτόματες κάμερες στους χώρους τροφοδοσίας, τις μετακινήσεις γυπών μέσω δορυφορικών πομπών και δημιουργήσαμε βίντεο ευαισθητοποίησης. Προσωπικά αφιέρωσα πολύ χρόνο με μια μικρή μελέτη για τον αντίκτυπο που έχουν οι αιολικοί σταθμοί στα πουλιά, καθώς αυτοί ευθύνονται για συγκρούσεις πουλιών σε πτερύγια ανεμογεννητριών.
Αυτός ο εθελοντισμός μου έδωσε εμπειρία για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία ως βιολόγος και ταυτόχρονα μου άνοιξε το μυαλό μου γνωρίζοντας ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από την πόλη μου. Η ζωή με άλλους εθελοντές από διαφορετικές χώρες με δίδαξε επίσης για διαφορετικούς πολιτισμούς, γλώσσες και γαστρονομία (για μένα, το καλύτερο μέρος του ταξιδιού μακριά από τη χώρα μου).