Προγράμματα 

Δράσεις παρακολούθησης Όρνιων

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για δράσεις παρακολούθησης των πληθυσμών των Όρνιων και τη χαρτογράφηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές Natura 2000 των Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, καθώς και για την υποστήριξη της λειτουργίας του δικτύου των ταϊστρών της Κοιλάδας του Κομψάτου. Η συνεργασία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA με τίτλο «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα» (LIFE16 IPE/GR/000002). Διάρκεια ένα έτος 2023.

Δράσεις για μείωση απειλών των γυπών και του Χρυσαετού

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συνεργάζεται με το WWF Ελλάς για δράσεις παρακολούθησης του πληθυσμού του Ασπροπάρη, λειτουργείας της ομάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και ζώων, ενημέρωσης για λύσεις επί θεμάτων συγκρούσεων άγριας ζωής και ανθρώπου και για τις σωρευτικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ της Θράκης στα πουλιά και τις νυχτερίδες. Η συνεργασία υλοποιείται στο πλαίσιο  πρωτοβουλίας του WWF Ελλάς για την προστασία εμβληματικών ειδών της Ελλάδας. Διάρκεια 2023-2025.

Αποκατάσταση του τοπίου στο δάσος Δαδιάς

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συνεργάζεται με το WWF Ελλάς για δράσεις αποκατάστασης ανοιγμάτων και βασικών αξιών του τοπίου στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου με στόχο τη βελτίωση των βιοτόπων διατροφής των αρπακτικών πουλιών και τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης των πυρκαγιών λόγω της έντονης πύκνωσης του δάσους. Η συνεργασία εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα αποκαταστάσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου και χρηματοδοτείται από το WWF International. Διάρκεια 2023-2025.

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης έχει επιλεγεί ως οργανισμός φιλοξενίας εθελοντών από άλλες χώρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps). Διάρκεια προγράμματος 2021-2027. Οι εθελοντές φιλοξενούνται στο χωριό της Δαδιάς και προσφέρουν εθελοντική εργασία στην ΕΠΒΘ στις εργασίες πεδίου και γραφείου, αποκτώντας εμπειρία και γνώσεις για περιβαλλοντικά θέματα και γνωρίζοντας αυτή την πλούσια σε οικολογικές αξίες περιοχή της Ελλάδας.

Mediterranean Anti-Poisoning Project

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συμμετέχει ως εταίρος
στο πλαίσιο μεσογειακού προγράμματος με τίτλο “Fighting poisoning –
reducing vulture (and other scavengers and predators) mortality due to the use of poison baits and lead ammunition across the Mediterranean (Mediterranean Anti-Poisoning Project – MAPP)” που χρηματοδοτείται από την Vulture Conservation Foundation και το Ίδρυμα MAVA και συγχρηματοδοτείται από το WWF Ελλάς. Διάρκεια
προγράμματος 2020-2022. Οι δράσεις μας εστιάζουν στη μείωση της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη Θράκη και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για αυτή την απειλή που δυστυχώς κοστίζει τη ζωή πολλών ζώων, άγριων και κατοικίδιων.

Safe Flyways

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συμμετέχει ως εταίρος στο πλαίσιο μεσογειακού προγράμματος με τίτλο “Safe Flyways – Reducing Energy Infrastructure related Bird Mortality in the Mediterranean” που χρηματοδοτείται από το BirdLife και το Ίδρυμα MAVA. Διάρκεια προγράμματος 2020-2022. Η δράση μας εστιάζει στη μελέτη σωρευτικών επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ στη Θράκη στα αρπακτικά πουλιά, στις νυχτερίδες και στους οικοτόπους.