Μελέτη σωρευτικών επιπτώσεων των Αιολικών Σταθμών στη Θράκη
Η αιολική ενέργεια είναι μια από τις κύριες τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Όμως, για να αποφευχθεί δυσανάλογο κόστος για τη βιοποικιλότητα, είναι απαραίτητη η σωστή χωροθέτηση των αιολικών σταθμών, με σεβασμό στα υπάρχοντα οικοσυστήματα. Όταν οι αιολικοί σταθμοί τοποθετούνται σε διαδρόμους πτήσης πουλιών, τότε υπάρχει σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας, καθώς τα πουλιά σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο πρόσκρουσης.
Η ανθρώπινη αυτή απειλή μπορεί να μειωθεί εφόσον γίνει σωστή αρχική πρόβλεψη στη φάση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. Ευτυχώς για τη Θράκη, εμβληματικά είδη όπως οι γύπες και ο χρυσαετός, μελετώνται επί δεκαετίες και τα διαθέσιμα στοιχεία μπορούν να συμβάλουν σε σύνταξη ορθών οικολογικών μελετών και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Παρόλα αυτά, στη Θράκη βλέπουμε αδειοδοτημένους αιολικούς σταθμούς, των οποίων οι επιπτώσεις για τα πουλιά έχουν κριθεί στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως χαμηλές ή μεσαίες, στην πράξη να έχουν δυσανάλογα αρνητικό αντίκτυπο στους σπάνιους πληθυσμούς πουλιών. Πού οφείλεται αυτό; Το πρόβλημα προκύπτει από το ότι η αξιολόγηση επικεντρώνεται σε κάθε έναν αιολικό σταθμό από μόνο του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συνολικό αποτέλεσμα της συγκέντρωσης των αιολικών σταθμών σε γειτονικές περιοχές. Ένας αιολικός σταθμός που θα μπορούσε από μόνος του να έχει χαμηλή επίπτωση στη βιοποικιλότητα μιας περιοχής, σε συνδυασμό με τους συνολικούς αιολικούς σταθμούς που ήδη λειτουργούν ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα.
Στην πράξη δυστυχώς, από το 2000 έως σήμερα, ο συνολικός αριθμός ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στην ορεινή περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, που ανέρχεται στις 276, έχει εγκατασταθεί στην πλειονότητά σε γειτονικούς λόφους, δημιουργώντας συστάδες ανεμογεννητριών. Καθώς ένα σημαντικό μέρος της Θράκης έχει οριστεί ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο αριθμός αυτός τείνει να αυξάνεται.
Με στόχο την αναχαίτιση της αρνητικής αυτής πορείας της προβληματικής χωροθέτησης, η ΕΠΒΘ πήρε την πρωτοβουλία να εκπονήσει για πρώτη φορά μελέτη εκτίμησης των σωρευτικών επιπτώσεων των αιολικών σταθμών της Θράκης. Στη μελέτη εξετάζονται η βιωσιμότητα των πληθυσμών σπάνιων πουλιών, οι επιπτώσεις που αφορούν σε προσκρούσεις και εκτοπισμό πουλιών, οι επιπτώσεις στις νυχτερίδες, οι επιπτώσεις στις αλλαγές χρήσης γης και στους τύπους οικοτόπων. Παράλληλα, γίνεται αξιολόγηση των μελετών παρακολούθησης των επιπτώσεων των αιολικών σταθμών και αξιολόγηση της εφαρμογής του νομικού πλαισίου σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις.