spbt.gr

Μουριά, το ιερό δέντρο του Δήμου Σουφλίου

Μια όμορφη πρωτοβουλία άφησε το στίγμα της στην περιοχή μας τις προηγούμενες μέρες. Το φεστιβάλ μουριάς, αφιέρωμα στο αγαπημένο δέντρο των κατοίκων της περιοχής. Στόχος του φεστιβάλ να αναδείξει τις πολλαπλές αξίες του δέντρου στην καθημερινή ζωή, στη γαστρονομία, στην παραγωγή μεταξιού, στην άγρια ζωή και φυσικά στην ιστορία του τόπου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας η οποία πλαισιώθηκε και υποστηρίχτηκε από πολλούς φορείς και πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 του Ιούλη. Η ΕΠΒΘ καλέστηκε να αναδείξει την αξία της μουριάς για τα πουλιά παρουσιάζοντας τα αντιπροσωπευτικά πουλιά που μπορεί κάποιος να συναντήσει στη μουριά όπως ο βαλκανικός δρυοκολάπτης, ο τσαλαπετεινός, ο συκοφάφος, ο γκιώνης, αλλά και ο σπάνιος επισκέπτης το αγιοπούλι. Παιδιά αλλά και ενήλικες έμαθαν για τα πουλιά μέσω κολλάζ ή ζωγραφιάς παίρνοντάς τα ως αναμνηστικά μαζί τους.

Παροτρύναμε τους επισκέπτες του φεστιβάλ να γράψουν σε χάρτινα φύλλα μουριάς τις σκέψεις τους για τη μουριά και να τα κρεμάσουν στο ξύλινο δέντρο του περιπτέρου μας. Οι περισσότεροι αποτύπωσαν τις μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια με τους παππούδες και τις γιαγιάδες να εκτρέφουν τα κουκούλια και τα οικογενειακά γεύματα κάτω από τη δροσιά της και φυσικά την παχιά σκιά και τα φρούτα της. Αρκετοί θυμήθηκαν να κάνουν κούνια στη μουριά, να σκαρφαλώνουν, να δένουν τις πληγές με τη φλούδα από τα κλωνάρια της μουριάς για να σταματήσει το αίμα και να διώχνουν τα κουνούπια με τα φύλλα. Κάποιοι ευχήθηκαν αυτό το φεστιβάλ να καθιερωθεί και η μουριά να μπει στις καρδιές και των επόμενων γενιών.

Ευχαριστούμε πολύ την Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας έδωσε να αναδείξουμε τα πουλιά που μπορεί να αγκαλιάσει μια γριά μουριά. Και του χρόνου.

elEL