spbt.gr

Γνωρίζατε ότι και οι νυχτερίδες είναι θύματα των ανεμογεννητριών όταν δεν χωροθετούνται σωστά;

© Panagiotis Georgiakakis

Οι νυχτερίδες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα θηλαστικών με περισσότερα από 1400 είδη στη γη και παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των οικοσυστημάτων ως θηρευτές εντόμων ή επικονιαστές φυτών ή διασπορείς σπόρων. Όλα τα είδη της Ευρώπης είναι Αυστηρά Προστατευόμενα (Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία, Διεθνείς/Ευρωπαϊκές Συμβάσεις και Συμφωνίες).

Μαζί με τα πουλιά, πλήττονται άμεσα από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, ενίοτε με υπερβολικά πολλές θανατώσεις. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σαφείς δεσμευτικές οδηγίες για την παρακολούθηση των επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ στις νυχτερίδες, ιδίως μετά την κατασκευή τους.

Η πιο ενδελεχής μελέτη έγινε στους αιολικούς σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) της Θράκης, από το WWF Ελλάς (2009-2010), και έδειξε ότι μεγάλος αριθμός νυχτερίδων θανατώνεται, με σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των ανεμογεννητριών που μελετήθηκαν.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Safe Flyways» χρησιμοποιήσαμε δεδομένα της παραπάνω μελέτης και πραγματοποιήσαμε στατιστικές αναλύσεις για να απαντήσουμε στα ερωτήματα:

Α. Ποια χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών και του περιβάλλοντος τοπίου καθορίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον αριθμό των θανάτων;

Β. Σε τι ακτίνα γύρω από μία ανεμογεννήτρια είναι καθοριστικής σημασίας η σύνθεση του τοπίου;

Γ. Ποιος είναι ο συνολικός ετήσιος αριθμός θανατώσεων νυχτερίδων στους ΑΣΠΗΕ που λειτουργούν στη Θράκη και ποιος θα είναι αν τελικά λειτουργήσουν και αυτοί που σχεδιάζονται να γίνουν;

Οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι:

  • Ο αριθμός των θανάτων νυχτερίδων σε έναν ΑΣΠΗΕ καθορίζεται πρωτίστως από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και από τη σύσταση του τοπίου.
  • Εάν όλοι οι ΑΣΠΗΕ που σχεδιάζονται στη Θράκη τελικά λάβουν άδεια και λειτουργήσουν, τότε κάθε χρόνο θα θανατώνονται τουλάχιστον 1151 νυχτερίδες στους ΑΣΠΗΕ της περιοχής.
  • Προκειμένου να μετριαστούν οι θανατώσεις δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται ΑΣΠΗΕ σε περιοχές που σε ακτίνα 5 χλμ. αποτελούνται (κατά 50% ή περισσότερο)  από φυσικές χρήσεις γης.
  • Οι μελέτες των ΑΣΠΗΕ (Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις) θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτάσεις αρκετών χιλιομέτρων γύρω από τις τι υποψήφιες θέσεις των έργων και οι προσπάθειες εκτίμησης των σωρευτικών επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ θα πρέπει να διενεργούνται σε αντίστοιχη χωρική κλίμακα.

 

Μπορείτε να δείτε τη σύνοψη της μελέτης της ΕΠΒΘ εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment εδώ.

Οι Κατευθυντήριες οδηγίες για την εξέταση των νυχτερίδων σε αιολικά πάρκα (UNEP/EUROBATS) βρίσκονται αναρτημένες εδώ.

© Panagiotis Georgiakakis
© Panagiotis Georgiakakis
© WWF Ελλάς
© Elzbieta Kret
© WWF Ελλάς
elEL