Μην αφήνεις τις ευκαιρίες να πετάξουν μακριά!

Μην αφήνεις τις ευκαιρίες να πετάξουν μακριά!

Armindo Veiga απο την Πορτογαλία (εθελοντής από Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης)

 Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου σε αυτό το πρόγραμμα, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων, μερικές από τις οποίες είχαν ήδη προγραμματιστεί από την ομάδα της ΕΠΒΘ, ενώ άλλες εμφανίστηκαν λόγω μιας απροσδόκητης ευκαιρίας κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με την ομάδα της Δαδιάς.

Μία από τις μελέτες πεδίου που αγαπώ στον συναρπαστικό κόσμο των πτηνών είναι αναμφίβολα η επιστημονική δακτυλίωση. Αυτή η δραστηριότητα όχι μόνο με βοηθά να κατανοήσω καλύτερα αυτά τα ζώα, αλλά μου επιτρέπει επίσης, από προσωπική άποψη, να ξεπεράσω ορισμένες προκλήσεις στη ζωή μου.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου γνώρισα την Eli (Elisabeth Navarrete), αυτή την απίστευτη και ευγενική Ισπανίδα δακτυλιώτρια που είδε το ενδιαφέρον μου για την επιστημονική δακτυλίωση. Χωρίς καν να χάσει χρόνο, με έφερε σε επαφή με τον συντονιστή του Παρατηρητηρίου Πουλιών των Αντικυθήρων, Χρήστο Μπαρμπούτη, έναν εξαιρετικά έμπειρο δακτυλιωτή με πολλή υπομονή και αγάπη για τη δουλειά που κάνει.

Οι συζητήσεις κύλησαν ομαλά και τον Μάιο, πραγματοποίησα το ταξίδι μου στο νησί των Αντικυθήρων. Εκεί, μπόρεσα να συμμετάσχω στις δακτυλιώσεις για την ανοιξιάτικη μετανάστευση. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, καθημερινά είχα πουλιά στα χέρια μου, μάθαινα μια νέα πληροφορία γι’ αυτά και ήμουν σε μια ομάδα εθελοντών και δακτυλιωτών που μοιραζόμασταν το ίδιο πάθος. Χωρίς να χρειάζεται να το πω, κατά τη διάρκεια εκείνου του μήνα ένιωσα πλήρης.

Από εκείνο το νησί θα κρατήσω για πάντα μαζί μου τρυφερές και ευτυχισμένες αναμνήσεις, από το να μάθω πώς δαγκώνει ο Κοκκινοκεφαλάς (Lanius senator) και ο Αετομάχος (Lanius collurio), και πιστέψτε με, δαγκώνουν πολύ δυνατά έωςτα φανταστικά χρώματα του ευρωπαϊκού μελισσοφάγου (Merops apiaster) και  την ηρεμία που μου φέρνει να κρατώ και να βλέπω διάφορα είδη χελιδονιών (Hirundo rustica, Delichon urbicon και Riparia riparia) και ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Εν κατακλείδι, μπορώ πραγματικά να πω ότι χαίρομαι για αυτή την ευκαιρία που έπεσε στα χέρια μου, και περισσότερο που δεν την άφησα να μου ξεφύγει. Yπάρχει ένα πορτογαλικό ρητό που λέει «Mais vale um pássaro na mão que dois a voar». Αυτό σε απευθείας μετάφραση σημαίνει  «είναι προτιμότερο να έχουμε ένα πουλί στα χέρια μας, παρά δύο που πετούν», και η δική μου ερμηνεία του ρητού, είναι «να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που έχουμε και να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες όταν μας δίνονται, γιατί αν περιμένουμε πολύ, μπορεί να πετάξουν μακριά».