Είναι οι πυλώνες και τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος επικίνδυνα για τα πουλιά;

Είναι οι πυλώνες και τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος επικίνδυνα για τα πουλιά;

Εδώ και 130 χρόνια είναι γνωστό ότι τα πουλιά πεθαίνουν σε αυτές τις υπέργειες υποδομές ρεύματος και δυστυχώς πολλές χώρες όπως και η δική μας ακόμη δεν ξεκίνησαν να υπογειοποιούν τις γραμμές. Μια τόσο σημαντική υποδομή που ηλεκτροδοτεί οικισμούς, στάνες, αγροτικές αποθήκες, κεραίες ή μεταφέρει ρεύμα από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά είναι παντού στην ύπαιθρο και τοπικά – ανάλογα τις πυκνότητες των πουλιών και τη δραστηριότητά τους – μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή τους. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πουλιά, ενώ πολλά θύματα καταγράφονται σε γραμμές που διασχίζουν υγροτόπους, καθώς εκεί συγκεντρώνονται πολλά πουλιά.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος για τα πουλιά;

Ηλεκτροπληξία πουλιών που κουρνιάζουν στους πυλώνες. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει είτε από βραχυκύκλωμα όταν το πουλί αγγίζει τους δύο αγωγούς και ο ηλεκτρισμός διαπερνά το σώμα του (1) είτε από σφάλματα γείωσης που συνδέουν το σώμα του πουλιού και ένα γειωμένο μέρος της μεταλλικής κατασκευής (2).

Πρόσκρουση πουλιών με τα καλώδια όταν πετούν επειδή τα καλώδια είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά ως εμπόδια. Τα πουλιά μπορεί να τραυματιστούν ή και να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία.

Υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων των πουλιών όταν οι γραμμές καθιστούν τον χώρο τους επικίνδυνο μέρος για να ζουν.

Στην περιοχή μας, μόνον η δική μας ομάδα έχει καταγράψει πολλά περιστατικά με τον αγαπημένο μας λευκοπελαργό να είναι το συχνότερο θύμα, καθώς καθημερινά κινείται ανάμεσα σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Έχουν εντοπιστεί επίσης 6 μαυρόγυπες, 4 όρνια, 2 χρυσαετοί, 2 μπούφοι και άλλα αρπακτικά πουλιά.

Πως θα μπορούσαν να μειωθούν οι θάνατοι των πουλιών; Όσο οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν υπέργειες σε σημαντικές περιοχές για πουλιά, είναι αναγκαίο να μονωθούν οι πυλώνες και να σημανθούν τα καλώδια τοπικά όπου τα πουλιά χρησιμοποιούν συχνότερα μια περιοχή.

Ένας από τους επικίνδυνους πυλώνες για ηλεκτροπληξία των πουλιών είναι αυτός που βλέπουμε καθημερινά που αν μονωθεί όπως φαίνεται στην φωτογραφία γίνεται ακίνδυνος.

Για αυτό το λόγο, η ομάδα μας χαρτογραφεί τους πυλώνες σε σημαντικές περιοχές για τα πουλιά στη Θράκη και τους ταξινομεί ανάλογα με την επικινδυνότητά τους ώστε να συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός πυλώνων για μόνωση. Η εργασία αυτή είναι συμπληρωματική σε αντίστοιχη εργασία που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια από το WWF Ελλάς και τον ΟΦΥΠΕΚΑ στο δάσος Δαδιάς, στα δάση των Κοιλάδων του Δερείου και του Φιλιούρι και αυτή τη φορά καλύπτουμε δασικές περιοχές μεταξύ δάσους Δαδιάς και Αλεξανδρούπολης και των στενών του Νέστου.

Η δράση αυτή υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA με τίτλο «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα» (LIFE16 IPE/GR/000002).