spbt.gr

Έρευνα αποτύπωσης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς του 2023 στην πανίδα του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

© ΕΠΒΘ/SPBT

Φέτος το καλοκαίρι (Αύγουστος – Σεπτέμβριος) βρεθήκαμε να είμαστε μάρτυρες και να ζήσουμε από κοντά την καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία καίγοντας ανεξέλεγκτα για 17 ημέρες πήρε τρομακτικές διαστάσεις, αφήνοντας πίσω 935.608,4 (κατά προσέγγιση ) στρέμματα στάχτης. Η πυρκαγιά του Έβρου, αποτελεί την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην Ευρώπη από το 2000, την χρονολογία που ξεκίνησε η καταγραφή των πυρκαγιών σε ευρωπαϊκό έδαφος, από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγίες (EFFIS). Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής δεν θα μπορούσε να μην αφήσει ένα γιγαντιαίο αποτύπωμα τόσο στη χλωρίδα όσο και τη σπάνια πανίδα της περιοχής.

Κύριο μέλημα μας, μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας και αφού ανασυντάξαμε τις δυνάμεις μας, ήταν να αποτυπώσουμε τις απώλειες στη σπάνια πανίδα που έχει το σπίτι της στο ΕΠ Δαδιάς σε συνεργασία με τη Μ.Δ. ΕΠ Δέλτα Έβρου και Δαδιάς. Η ανταπόκριση και η βοήθεια της ομάδας έρευνας και διάσωσης του Save Your Hood, υπήρξε άμεση και ανεκτίμητη, καθώς κατέφθασε μόλις λίγες ημέρες μετά το τέλος της πυρκαγιάς και οργάνωσε ένα ανοικτό κάλεσμα σε εθελοντές, ώστε να συνδράμει στην αποτύπωση των απωλειών αλλά και στη διάσωση της πληγείσας πανίδας. Μεγάλος αριθμός ατόμων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ιχνηλάτησαν την περιοχή, διασώζοντας έναν σημαντικό αριθμό  ερπετοπανίδας, μιας και η ομάδα έρευνας και διάσωσης κατείχε εξειδικευμένο προσωπικό και μπορούσε να αναλάβει την περίθαλψη της. Η πλειονότητα των διασωθέντων ζώων απελευθερώθηκε εντός άκαυτων περιοχών του Εθνικού Πάρκου, κατόπιν συνεννόησης με τη Μ.Δ. ΕΠ Δέλτα Έβρου και Δαδιάς. Οι έρευνες και των δύο ομάδων επικεντρώθηκαν σε περιοχές όπου η φωτιά πέρασε με υψηλή σφοδρότητα αλλά και σε γνωστές περιοχές για τη φωλεοποίηση ή κούρνιας του μαυρόγυπα, όρνιου και ασπροπάρη.

Το σύνολο της περιοχής που σαρώθηκε περπατώντας, ανέρχεται στα 13 χιλιάδες στρέμματα μέσα στα οποία βρέθηκαν 189 νεκρά ζώα, με την πλειοψηφία αυτών να ανήκει σε χελώνες και ζαρκάδια. Τα μικρά των μαυρόγυπων και των ζευγαριών ασπροπάρη που έχουν φωλιές στο Εθνικό Πάρκο, στάθηκαν τυχερά καθώς είχαν προλάβει να μεγαλώσουν αρκετά για να πετάξουν.

Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης παρουσιάζουν μια αδρή εικόνα των επιπτώσεων της φωτιάς στα είδη της πανίδας που κατέστη δυνατόν να αναγνωριστούν σε μια πολύ μικρή περιοχή συγκριτικά με τις περιοχές που έκαψε η φωτιά με μεγάλη σφοδρότητα σε όλη την έκταση του Έβρου και κυρίως στο νότιο δασικό σύμπλεγμα όπου η φωτιά κατέκαψε δάση με μεγάλη ταχύτητα σε ελάχιστο χρόνο. Αυτή η εικόνα είναι ήδη απογοητευτική για τη ζημιά που υπέστησαν τα δασικά οικοσυστήματα του Έβρου από την πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική αναφορά με τα ευρήματα

© ΕΠΒΘ/SPBT
© ΕΠΒΘ/SPBT
© ΕΠΒΘ/SPBT
© ΕΠΒΘ/SPBT
© ΕΠΒΘ/SPBT
elEL