DSC_9707 900x600

Αιολικοί σταθμοί vs βιοποικιλότητα

Η αιολική ενέργεια και γενικότερα η πράσινη ενέργεια μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, όμως δεν είναι πανάκεια, χρειάζεται να συνδυαστεί με την εφαρμογή πράσινων πολιτικών στον αγροτικό, βιομηχανικό και επαγγελματικό τομέα, καθώς και στον καθημερινό βίο των πολιτών του πλανήτη. Το κόστος των ανεμογεννητριών στη βιοποικιλότητα είναι δυσανάλογο και για να αποφευχθεί είναι απαραίτητη η σωστή χωροθέτηση των αιολικών σταθμών, με σεβασμό στα υπάρχοντα οικοσυστήματα.

Όταν οι αιολικοί σταθμοί τοποθετούνται σε διαδρόμους πτήσης πουλιών ή κοντά σε χώρους φωλιάσματος, τότε υπάρχει σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας, καθώς τα πουλιά σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο πρόσκρουσης. Σοβαρές δε είναι και οι επιπτώσεις τους στη θανάτωση των νυχτερίδων που πεθαίνουν από βαρότραυμα[i] ή πρόσκρουση στα πτερύγια. Στη Θράκη, οι επιπτώσεις των αιολικών σταθμών στα αρπακτικά πουλιά και τις νυχτερίδες έχουν αποδειχθεί από πολλές μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το WWF Ελλάς, την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ) και πανεπιστημιακούς ερευνητές. Πλέον της θνησιμότητας, σημαντική επίπτωση είναι και ο εκτοπισμός των πουλιών από τους φυσικούς χώρους που ψάχνουν την τροφή τους καθώς τόσο οι ιστάμενες υποδομές των ανεμογεννητριών, όσο και τα ηχητικά τους συστήματα αποτροπής των πουλιών, τα ωθούν να αλλάζουν πορεία, δυσκολεύοντάς τα να προσεγγίσουν τις τροφικές πηγές και εξαναγκάζοντάς τα να καταναλώσουν πολύ ενέργεια.

Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη επιπλέον αιολικών σταθμών από τους ήδη πολλούς που έχουν εγκατασταθεί στα βουνά των Π.Ε.  Έβρου και Ροδόπης είναι αμείωτο και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί, ειδικά μετά την καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων από τις δασικές πυρκαγιές. Τα δάση της Θράκης χρειάζονται προστασία, τα μεν πληγωμένα από τη φωτιά για να ανακάμψουν, τα δε πράσινα για να φιλοξενήσουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της Θράκης που αργότερα θα αποικίσει τα καμένα δάση.

Η ΕΠΒΘ συμβάλλει με πολλαπλές δράσεις της στη μείωση των επιπτώσεων των αιολικών σταθμών στα σπάνια αρπακτικά πουλιά και τις νυχτερίδες της Θράκης με κύρια την παραγωγή πρωτογενούς επιστημονικής γνώσης που μπορεί να επιδράσει στις πολιτικές αποφάσεις, τις γνωμοδοτήσεις και τις αδειοδοτήσεις, αλλά και την κοινή γνώμη. Παράλληλα, ασκεί πολιτική πίεση σε συνέργεια με άλλους φορείς και οργανισμούς για την ορθή χωροθέτηση των αιολικών σταθμών συνεκτιμώντας τις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες.

Μπορείτε να δείτε τις μελέτες σωρευτικών επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ της Θράκης εδώ

 

[1] Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Δράσης για 10 είδη Χειροπτέρων στην Ελλάδα, το βαρότραυμα (Barotrauma) είναι τραύμα που προκαλείται από ταχεία μείωση της πίεσης του αέρα κοντά στα κινούμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Στα χειρόπτερα περιλαμβάνει βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων που προκαλούνται από την ταχεία ή την υπερβολική αλλαγή της πίεσης του αέρα.