spbt.gr

Καταγραφή και παρακολούθηση οικοτόπων του Έβρου.

Τον Ιούλιο που μας πέρασε, είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε τα βουνά του Έβρου και να συνεργαστούμε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την εποπτεία και αξιολόγηση του καθεστώτος διατήρησης προστατευόμενων οικοτόπων στην Ελλάδα, που κατά την διετία 2023-24 υλοποιείται στη χώρα μας. Σε ένα δίκτυο σταθερών θέσεων έγινε η καταγραφή χαρακτηριστικών της βλάστησης καθώς και αβιοτικών παραμέτρων ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση των τύπων οικοτόπων μέσα στα χρόνια και να εκτιμηθεί το καθεστώς διατήρησης τους.

Κατά την καταγραφή των οικοτόπων είχαμε τη δυνατότητα να περιπλανηθούμε στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, να επισκεφτούμε το βορειότερο άκρο της Ελλάδας στον Πεντάλοφο, αλλά και να γυρίσουμε τα βουνά της κοιλάδας του Δερείου. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε πευκοδάση, σε δάση δρυός, σε λιβαδικές εκτάσεις αλλά και σε δάση οξυάς, όπου οι πελώριοι γίγαντες δημιουργούν ένα πυκνό και σκιερό δάσος, προκαλώντας ένα αίσθημα που μόνο σαν δέος μπορεί να χαρακτηριστεί, αντικρύζοντας τα. Η διαδρομή στις περιοχές που δεν επηρεάστηκαν από την περσινή φωτιά είναι καταπράσινη, προσφέροντας πλήθος  σημείων όπου κανείς μπορεί να κάνει μια στάση και να απολαύσει τα μοναδικά τοπία που προσφέρει ο φυσικός πλούτος του Έβρου.

Μπορεί ένα μεγάλο ποσοστό του δασικού πλούτου του νομού να επηρεάστηκε από τη φωτιά και να βρίσκεται στη φάση αποκατάστασης των πληγών του, αλλά ο Έβρος συνεχίζει να προσφέρει μοναδικά τοπία και περιοχές που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.  

 

Υποσημείωση:

Το πρόγραμμα «Εποπτεία και αξιολόγηση του καθεστώτος διατήρησης των χερσαίων και υγροτοπικών τύπων οικοτόπων, κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα» υλοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής των Οδηγιών για τη Φύση (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και Οδηγία 2009/147/ΕΚ) και τα κράτη μέλη ανά εξαετία, υποχρεώνονται να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εκθέσεις αναφορικά με τη διατήρηση των τύπων οικοτόπων του παραρτήματος Ι, και των ειδών χλωρίδας και πανίδας των παραρτημάτων ΙΙ, IV και V (έκθεση υπό το άρθρο 17 της οδηγίας 92/43) και αναφορικά με τους πληθυσμούς και τις τάσεις των «… ειδών πτηνών που ζουν εκ φύσεως σε άγρια κατάσταση στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών …» (έκθεση υπό το άρθρο 12 της Οδηγίας 2009/147). Ως γενικός σκοπός της εποπτείας των τύπων οικοτόπων και των ειδών στην Ελλάδα, είναι η αξιολόγηση του καθεστώτος διατήρησης τους (κατάσταση διατήρησης, πληθυσμός, τάσεις, κτλ.), σε επίπεδο περιοχών του δικτύου Natura 2000 αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Να σας συστήσουμε μερικούς οικοτόπους του Έβρου σημαντικούς για όλη την Ευρώπη;

Οικότοπος αλλουβιακών δασών με σκλήθρο σε ρέμα της περιοχής Σάπκα
Οικότοπος οξυάς στην περιοχή Χίλια
Οικότοπος ξηρών χλοωδών διαπλάσεων της ανατολικής Μεσογείου, στην περιοχή Τρεις Βρύσες
Οικότοπος Μαύρης Πεύκης στο δάσος της Δαδιάς
elEL