Προγράμματα
Αποκατάσταση του πληθυσμού του Μαυρόγυπα και της τροφικής του αλυσίδας στη διασυνοριακή περιοχή Βουλγαρίας-Ελλάδας (LIFE23-NAT–BG–LIFE Rhodope Vulture)
Σκοπός του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί η ανάκαμψη του Μαυρόγυπα (Aegypius monachus) στην εκτεταμένη διασυνοριακή οροσειρά της Ροδόπης, στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Οι στόχοι του προγράμματος είναι: 1) η μείωση των κύριων απειλών για τον Μαυρόγυπα στην περιοχή (δηλητηρίαση, λαθροθηρία, δηλητηρίαση από μόλυβδο και σύγκρουση με ενεργειακές υποδομές), 2) βελτίωση των πληθυσμών του Μαυρόγυπα στην περιοχή, 3) μείωση των συγκρούσεων ανθρώπου-άγριας ζωής για την ελαχιστοποίηση της δηλητηρίασης του Μαυρόγυπα, 4) δημιουργία μιας νέας αποικίας Μαυρόγυπα στη Βουλγαρία και προστασία της μοναδικής υφιστάμενης σήμερα αποικίας αναπαραγωγής του είδους στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, 5) αύξηση των οφελειών για τις τοπικές κοινότητες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας οικονομίας που βασίζεται στις αξίες της φύσης, 6) επικοινωνία και ευαισθητοποίηση σχετικά με το ρόλο των γυπών στη φύση. Διάρκεια 1/06/2024–31/05/ 2029. Συντονιστής δικαιούχος: Bulgarian Society for the Protection of Birds. Συνεργαζόμενοι δικαιούχοι: Rewilding Rhodopes Foundation, Vulture Conservation Foundation, GREFA, ΥΠΕΝ (Δασαρχείο Διδυμοτείχου και Σταυρούπολης), Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ., ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Καλλιστώ, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, 2ος Κυνηγετικός Σύλλογος Ορεστιάδας και Κυνηγετικός Σύλλογος Σταυρούπολης.
Δράσεις προστασίας των πουλιών της Θράκης
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης υλοποιεί δράσεις προστασίας των σπάνιων αρπακτικών πουλιών της Θράκης με τη χρήση μονάδων σκύλων καθώς και δράσεις υποστήριξης των μικρόπουλων σε καμένες περιοχές του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από την Thenamaris (Ships Management) Inc. Διάρκεια 2023-2024.
Δράσεις παρακολούθησης και προστασίας Όρνιων
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για δράσεις παρακολούθησης των πληθυσμών των Όρνιων στη Θράκη, τη χαρτογράφηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές Natura 2000 των Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, τον έλεγχο για νεκρά πουλιά κάτω από γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, την υποστήριξη της λειτουργίας του δικτύου των ταϊστρών της Κοιλάδας του Κομψάτου και τις δράσεις ενημέρωσης στα τοπικά σχολεία. Η συνεργασία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA με τίτλο «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα» (LIFE16 IPE/GR/000002). Διάρκεια ένα έτος 2023-2025.
Διασφάλιση των γυπών και των μεγάλων αρπακτικών πουλιών στη Θράκη
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συνεργάζεται με το WWF Ελλάς για δράσεις παρακολούθησης του πληθυσμού του Ασπροπάρη, για λύσεις επί θεμάτων συγκρούσεων άγριας ζωής και ανθρώπου, για τις σωρευτικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ της Θράκης στα πουλιά και τις νυχτερίδες και για παρακολούθηση των πληθυσμών των αρπακτικών πουλιών σε γειτονικές με την καμένη έκταση του 2023 Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Η συνεργασία υλοποιείται στο πλαίσιο της «Συμμαχίας για την Άγρια Ζωή» μιας πρωτοβουλίας που υλοποιείται με την υποστήριξη του WWF Ελλάς σε συνεργασία με 11 Ελληνικές περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κοινό όραμα την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου. Διάρκεια 2023-2026.
Αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά του 2023
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συνεργάζεται με το WWF Ελλάς για δράσεις αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά του 2023 στον νομό Έβρου, που περιλαμβάνουν εργασίες πεδίου όπως καταγραφή αναγέννησης, βόσκησης και βλάστησης. Επίσης, στοχευμένες αναδασώσεις σε πολλαπλά καμένες εκτάσεις σύμφωνα με τις προτάσεις της μελέτης που εκπόνησε το WWF Ελλάς με τίτλο «Μελέτη αναδάσωσης και διαχειριστικών κατευθύνσεων για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής Έβρου μετά την πυρκαγιά του 2023». Η συνεργασία εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα αποκαταστάσεων που υλοποιείται σε διάφορες χώρες του κόσμου και χρηματοδοτείται από το WWF International. Διάρκεια 2023-2025.
Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης έχει επιλεγεί ως οργανισμός φιλοξενίας εθελοντών από άλλες χώρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps). Διάρκεια προγράμματος 2021-2027. Οι εθελοντές φιλοξενούνται στο χωριό της Δαδιάς και προσφέρουν εθελοντική εργασία στην ΕΠΒΘ στις εργασίες πεδίου και γραφείου, αποκτώντας εμπειρία και γνώσεις για περιβαλλοντικά θέματα και γνωρίζοντας αυτή την πλούσια σε οικολογικές αξίες περιοχή της Ελλάδας.
Mediterranean Anti-Poisoning Project
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συμμετέχει ως εταίρος
στο πλαίσιο μεσογειακού προγράμματος με τίτλο “Fighting poisoning –
reducing vulture (and other scavengers and predators) mortality due to the use of poison baits and lead ammunition across the Mediterranean (Mediterranean Anti-Poisoning Project – MAPP)” που χρηματοδοτείται από την Vulture Conservation Foundation και το Ίδρυμα MAVA και συγχρηματοδοτείται από το WWF Ελλάς. Διάρκεια
προγράμματος 2020-2022. Οι δράσεις μας εστιάζουν στη μείωση της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη Θράκη και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για αυτή την απειλή που δυστυχώς κοστίζει τη ζωή πολλών ζώων, άγριων και κατοικίδιων.
Safe Flyways
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης συμμετέχει ως εταίρος στο πλαίσιο μεσογειακού προγράμματος με τίτλο “Safe Flyways – Reducing Energy Infrastructure related Bird Mortality in the Mediterranean” που χρηματοδοτείται από το BirdLife και το Ίδρυμα MAVA. Διάρκεια προγράμματος 2020-2022. Η δράση μας εστιάζει στη μελέτη σωρευτικών επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ στη Θράκη στα αρπακτικά πουλιά, στις νυχτερίδες και στους οικοτόπους.