spbt.gr

Σωρευτικές επιπτώσεις Αιολικών: νέα μελέτη της ΕΠΒΘ στοχεύει να δώσει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα

Είναι γνωστό ότι οι αιολικοί σταθμοί αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο θανάτου για τα πουλιά όταν βρίσκονται σε διαδρόμους πτήσης τους. Όμως, πόσο σημαντικός είναι ο κίνδυνος αυτός στην πράξη και ποιες είναι πραγματικά οι επιπτώσεις των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα πουλιά;

Η αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός αιολικού σταθμού γίνεται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του, οπότε γίνεται εκτίμηση των μελλοντικών επιπτώσεων (χαρακτηρίζονται ως «χαμηλές», «μέτριες» ή «υψηλές»), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εκτίμηση γίνεται και κατά το στάδιο λειτουργίας του. Οι μελετητές εκτιμούν και οι υπηρεσίες γνωμοδοτούν για τις επιπτώσεις ενός συγκεκριμένου ΑΣΠΗΕ, με τα συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα συνοδά του έργα, σε μια συγκεκριμένη περιοχή και με τα διαθέσιμα δεδομένα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πώς γίνεται τότε όμως να βλέπουμε αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα, θεωρητικά ελεγχόμενες επιπτώσεις στα πουλιά, στην πράξη να έχουν πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο;

Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η αξιολόγηση επικεντρώνεται σε κάθε ένα αιολικό πάρκο μόνο του, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης των αιολικών πάρκων σε γειτονικές περιοχές, το οποίο σωρευτικά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό.

Όρνιο νεκρό από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια στην περιοχή Μοναστήρι ΠΕ Ροδόπης

Πράγματι, η διάσταση της αποτίμησης των σωρευτικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στην πράξη αγνοείται στο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, παρόλο που η νομοθεσία το απαιτεί. (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ: «Κάθε σχέδιο, μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση του τόπου, το οποίο όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον εν λόγω τόπο, καθεαυτό ή από κοινού με άλλα σχέδια , εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του…».) Το αποτέλεσμα είναι η λανθασμένη χωροθέτηση των ολοένα αυξανόμενων ανεμογεννητριών στη Θράκη, με υψηλές καταγεγραμμένες αρνητικές επιπτώσεις στο πλήθος απειλούμενων ειδών πουλιών που φιλοξενεί η περιοχή.

Με στόχο την αναχαίτιση της αρνητικής αυτής πορείας, η ΕΠΒΘ ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκπονήσει για πρώτη φορά μελέτη εκτίμησης των σωρευτικών επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ της Θράκης. Στη μελέτη εξετάζονται η βιωσιμότητα των πληθυσμών σπάνιων πουλιών, οι επιπτώσεις που αφορούν σε προσκρούσεις και εκτοπισμό πουλιών, οι επιπτώσεις στις νυχτερίδες, οι επιπτώσεις στις αλλαγές χρήσης γης και στους τύπους οικοτόπων. Παράλληλα, γίνεται αξιολόγηση των μελετών παρακολούθησης των επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ και αξιολόγηση της εφαρμογής του νομικού πλαισίου σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της μελέτης θα αποτελέσουν απαραίτητα εφόδια για τον σωστό σχεδιασμό και την αδειοδότηση, με στόχο την ορθή χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων.

 

elEL