spbt.gr

Σεμινάρια για το νομικό πλαίσιο σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη

Τόσο η ενωσιακή όσο και η εθνική νομοθεσία προβλέπουν ειδικές διαδικασίες για την εκτίμηση των επιπτώσεων (συμπεριλαμβανομένων των σωρευτικών) των έργων ΑΣΠΗΕ* στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κλιματικοί στόχοι για καθαρή ενέργεια θα επιτευχθούν σε αρμονία με την προστασία της βιοποικιλότητας και των σημαντικών οικοτόπων και ειδών. Ωστόσο, η ερμηνεία και η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής στην πράξη παρουσιάζουν δυσκολίες και προκλήσεις.

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης κατανοώντας τις προκλήσεις αυτές, σχεδίασε και υλοποίησε τρία σεμινάρια για το νομικό πλαίσιο σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2023 στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, που απευθύνονταν σε υπαλλήλους των γνωμοδοτουσών ή/και αδειοδοτουσών υπηρεσιών.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες μέσα από μια διαδραστική διαδικασία εξέτασης εικονικών περιπτώσεων αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ, εναλλαγής ρόλων και διαλογική συζήτηση ανέλυσαν ζητήματα όπως:

  • Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων έργων ΑΣΠΗΕ στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ποια είναι τα κύρια στοιχεία αυτής;
  • Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί να διαπιστώσει η αδειοδοτούσα αρχή ότι έχει πραγματοποιηθεί «κατάτμηση» ενός έργου με σκοπό την καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας;
  • Ποια είναι η εφαρμογή του νέου κανονισμού 2022/2577 του Συμβουλίου της ΕΕ για την επιτάχυνση έργων ΑΠΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ στην Ελλάδα;
  • Πώς πρέπει να γίνεται η εξέταση των σωρευτικών επιπτώσεων κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση;
  • Πως μπορεί να θωρακιστεί μια απόφαση της Διοίκησης έναντι διοικητικών προσφυγών και αιτήσεων ακυρώσεως στο ΣτΕ;

Κατά το σεμινάριο, κάποια από τα σύνθετα ζητήματα αποσαφηνίστηκαν, ωστόσο κάποια άλλα παραμένουν πολύπλοκα ως προς το χειρισμό τους λόγω ελλιπούς ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην εθνική νομοθεσία αλλά και της έλλειψης σαφών κατευθύνσεων. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν 50 εκπρόσωποι από την Περιφέρεια ΑΜΘ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΜΘ, τις δασικές υπηρεσίες και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Οι υπηρεσίες υποδέχτηκαν θετικά την πρωτοβουλία μας γεγονός που φάνηκε και από τη συμμετοχή τους τόσο αριθμητικά όσο και κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων. Ευχόμαστε με τη σειρά μας να προσφέραμε χρήσιμες διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις για τη διευκόλυνση του έργου των υπηρεσιών, ειδικά εκείνων που πρόσφατα ξεκίνησαν να γνωμοδοτούν ή/και να αδειοδοτούν έργα ΑΣΠΗΕ.

*ΑΣΠΗΕ: Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Τα σεμινάρια οργανώθηκαν από την ΕΠΒΘ στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του WWF Ελλάς για την προστασία εμβληματικών ειδών της Ελλάδας.

elEL