spbt.gr

Φωλιές στο δάσος, καμωμένες με αγάπη

Μετά την καταστροφική φωτιά του 2023 στα δάση του Έβρου, η υποστήριξη των ζώων έως ότου η φύση επανέλθει και τους προσφέρει ξανά σπίτι και φαγητό είναι σημαντική. Κάποια είδη θα επωφεληθούν από την άμεση αναγέννηση της φύσης χωρίς υποστήριξη, όπως οι λαγοί, τα ζαρκάδια, οι δρυοκολάπτες και άλλα, κάποια άλλα όμως θα χρειαστούν τον πρώτο καιρό βοήθεια.

Οι τεχνητές φωλιές για κάποια είδη είναι μια προσωρινή λύση να βρουν φωλιά στα καμένα δάση που φέτος δεν θα υλοτομηθούν. Σκεφτήκαμε λοιπόν να ετοιμάσουμε φωλιές για τους μικρούς φτερωτούς μας φίλους, τα στρουθιόμορφα. Και ποια είναι άραγε τα στρουθιόμορφα; Είναι τα μικρόπουλα με γνώριμα ή παράξενα ονόματα, όπως κοκκινολαίμης, σπίνος, φλώρος, καλόγερος, τρυποφράκτης, μυγογάφτης, γαλαζοπαπαδίστα, κοκκοθραύστης και άλλα.

Μετά από σχετική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τοποθέτησαμε τις ξύλινες φωλιές σε καμένα σημεία του δάσους Δαδιάς μαζί με ταΐστρες με σπόρια. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε την επιτυχία του εγχειρήματος μέχρι το καλοκαίρι που ολοκληρώνεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των πουλιών.

Τη δράση μας βοήθησαν σε κάθε βήμα οι εθελοντές μας από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps-ESC). 120 μαθητές από το Λύκειο Σουφλίου και το Γυμνάσιο Τυχερού παρακολούθησαν ενημερωτική παρουσίαση για τα μικρόπουλα και τα ιδιαίτερα τραγούδια τους και ετοίμασαν διάφορα είδη φωλιών μαθαίνοντας ότι κάθε μια μπορεί να φιλοξενήσει διαφορετικά είδη μικρόπουλων.

Η δράση χρηματοδοτείται από την Thenamaris (Ships Management) Inc. στο πλαίσιο προγράμματος με τίτλο: «εκτίμηση επιπτώσεων και μέτρων μετά τις πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς»

elEL