Η γριά μουριά αγκαλιάζει τα πουλιά!

Η γριά μουριά αγκαλιάζει τα πουλιά!

Το δέντρο σαν θέμα είναι πάντα επίκαιρο, πόσο μάλλον τώρα που η περιοχή μας έχει ανάγκη να στρέψει το βλέμμα του ανθρώπου στη προστασία  της φύσης! Όταν δε, βάζεις τη Μουριά σαν θέμα σε φεστιβάλ στον Δήμο  Σουφλίου, η επιτυχία είναι εγγυημένη!

Τα δέντρα είναι αντικείμενα λατρείας από την αρχαιότητα, δίνοντας πνοή στον κόσμο μας και αποτελώντας σύμβολο ζωής στο πέρασμα των χρόνων! Εμείς εδώ, έχουμε σαν Ιερό μας δέντρο, την Μουριά η οποία μας δίνεται ολοκληρωτικά, προσφέροντας μας το πεντανόστιμο φρούτο της, την υπέροχη σκιά της αλλά και την βασική τροφή για τους μεταξοσκώληκες!

Το 2ο φεστιβάλ μουριάς ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις! Στο χώρο λειτουργούσαν κάθε μέρα έκθεση και αγορά τοπικών προϊόντων καθώς και ενημερωτικά περίπτερα με διάφορες δραστηριότητες για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης ήταν και φέτος εκεί, με πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια που στόχευαν στην ενημέρωση για τη σπουδαιότητα της μουριάς και των πουλιών που φιλοξενεί, σαν μέρος του μωσαϊκού της βιοποικιλότητας της περιοχής! Τα παιδιά δημιούργησαν ζωγραφιές και κολλάζ των πουλιών με χειροτεχνίες μαθαίνοντας παράλληλα διάφορες πληροφορίες για αυτά. Επίσης, εξοικειώθηκαν με την αναγνώριση των πουλιών και των αυγών τους μέσα από παιχνίδια μνήμης. Τέλος, οι ενήλικες καλέστηκαν να μοιραστούν μαζί μας σκέψεις που αφορούν το μέλλον της μουριάς, αποτυπώνοντας τες στα χάρτινα φύλλα που τους προσφέραμε τοποθετώντας τα στο συμβολικό ξύλινο δέντρο μας. Διαβάζοντας κανείς αυτά τα φύλλα, αντιλαμβάνεται το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η μουριά στη διαμόρφωση της λαογραφίας και του πολιτισμού της περιοχής αλλά και το πόσο η μουριά και η συνέχειά της είναι συνυφασμένη με τον ίδιο τον τόπο στη συνείδηση των ανθρώπων της περιοχής.

Ευχαριστούμε την Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας που μας κάλεσε και φέτος να πλαισιώσουμε μια τόσο όμορφη εκδήλωση, δίνοντας μας την ευκαιρία να περάσουμε το δικό μας μήνυμα : έχε τις ρίζες σου βαθιά στη γη και τα φτερά σου ανοιχτά στον ουρανό.