spbt.gr

Εκπαίδευση Υπηρεσιών & Φορέων του Ν. Έβρου στη Διαχείριση Περιστατικών Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων

Κοινό Δελτίο Τύπου Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας & Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα τη διαχείριση περιστατικών παράνομης χρήσης και διασποράς στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων πραγματοποιήθηκε στη Δαδιά την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE BalkanDetox και της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή», και απευθυνόταν σε υπαλλήλους Δασικών Υπηρεσιών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας του νομού Έβρου.

Συνολικά, 42 υπάλληλοι (επιστημονικό προσωπικό και φύλακες) συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση και παρακολούθησαν τις εκπαιδευτικές παρουσιάσεις του σεμιναρίου που φιλοξενήθηκε από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στο Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε θεωρητικό μέρος και πρακτικές ασκήσεις, εστιασμένες στη διερεύνηση περιστατικών με δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα στην ύπαιθρο, στη συστηματική διαδικασία καταγραφής των στοιχείων μιας εγκληματικής πράξης δηλητηρίασης, στη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού για τη συλλογή των δειγμάτων και πειστηρίων, στη συμπλήρωση των κατάλληλων πρωτοκόλλων και στην ορθή έρευνα ταυτοποίησης των δραστών.  Οι εισηγητές του σεμιναρίου ήταν στελέχη της διοίκησης και εξειδικευμένοι επιστήμονες από τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις – διοργανωτές του Σεμιναρίου, με μακροχρόνια εμπειρία σε θέματα διαχείρισης περιστατικών δηλητηριασμένων δολωμάτων.   

Επίσης, συζητήθηκε το νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να στηριχθεί μια δικαστική υπόθεση δηλητηρίασης άγριας ζωής, καθώς και οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων εκτός αστικού ιστού.

«Είναι πολύ σημαντικό να διεξάγονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με ορθό τρόπο οι έρευνες περιστατικών δηλητηρίασης στη φύση, που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε καταδίκες, έτσι ώστε να αποτρέψουμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις δηλητηρίασης των άγριων ζώων στη φύση και πιο σημαντικό ακόμη να συλλέγουμε σωστά και συστηματικά όλα τα στοιχεία και πειστήρια για την οργάνωση ενός αρχείου που θα οδηγήσει στην κατάρτιση μιας καλής δικογραφίας για την ποινική δίωξη των ενόχων» αναφέρει η κ. Ελισάβετ Κρετ, χειρίστρια της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.

«Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών να συμμετάσχουν σε σεμινάρια κατάρτισης που αφορούν την αντιμετώπιση και εξιχνίαση περιστατικών δηλητηρίασης, μας δίνει την ελπίδα ότι το έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή αρχίζει να αναγνωρίζεται ως προτεραιότητα και στη χώρα μας. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι οι ποινές που επιβάλλονται να είναι ανάλογες της ζημιάς που αυτά τα εγκλήματα προκαλούν στη βιοποικιλότητα και δυνητικά στη δημόσια υγεία» δηλώνει η κ. Νάντια Σιδέρη-Μανώκα, Υπεύθυνη Προστασίας Ειδών στο Τμήμα Πολιτικής της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.

Σημειώσεις:

  1. Μπορείτε να κατεβάσετε σχετικό οπτικό υλικό ΕΔΩ
  2. Το Πρόγραμμα BalkanDetox LIFE με θέμα την «Ενίσχυση του εθνικού δυναμικού για την καταπολέμηση της δηλητηρίασης της άγριας πανίδας και ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα στα Βαλκάνια» (LIFE19 GIE/NL/001016) υλοποιείται κατά την περίοδο 2020-2025 με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης των περιστατικών δηλητηρίασης και τη μείωση της θνησιμότητας των γυπών και της άγριας ζωής εν γένει από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Εταίροι του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για τη Διατήρηση των Γυπών (Vulture Conservation Foundation – VCF) -συντονιστής δικαιούχος-, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η Ορνιθολογική Εταιρεία της Κροατίας (BIOM), η Αλβανική Ορνιθολογική Εταιρεία (AOS), η Οικολογική Εταιρεία Βόρειας Μακεδονίας (MES), η Σερβική Εταιρεία για την Προστασία και Μελέτη των Πτηνών, η Εταιρεία Προστασίας και Διατήρησης του Περιβάλλοντος στην Αλβανία (PPNEA), η Ορνιθολογική Εταιρεία Nase Ptice (ODNP) και το Ταμείο για την Άγρια Χλωρίδα και Πανίδα (FWFF) -Βουλγαρία.
  3. Η «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή» αποτελεί τη συλλογική προσπάθεια 11 περιβαλλοντικών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου της δράσης τους, με κοινό όραμα την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου. Οι οργανώσεις-μέλη της πρωτοβουλίας είναι η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η iSea, το MEDASSET- Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, το TETHYS Research Institute και το WWF Ελλάς. Τα προγράμματα της πρωτοβουλίας υλοποιούνται με την υποστήριξη του WWF Ελλάς.
  4. Το πρόγραμμα του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου:
elEL